Brugertest er et stærkt værktøj, hvad end du bruger det nu og da eller kontinuerligt, som en del af jeres online proces.
Der er dog mange gode argumenter for ikke at se brugertest som en engangsfornøjelse, men bruge det strategisk over tid. Desværre kan det være overvældende for mange virksomheder, der allerede kæmper med at finde ressourcer og prioritere det blot én gang.
Og hertil kommer det selvfølgelig, at langt de fleste af os elsker at kunne krydse en opgave af som løst.
Heldigvis findes der flere forskellige løsninger på samme udfordring. Flere platforme tilbyder store paneler af brugertestere at rekruttere fra og udføre opgaver i, og andre serviceudbydere, som Brugertesten.dk, tilbyder at overtage hele processen og enkeltvis eller løbende at levere indsigter direkte fra brugerne.
Er du stadig ikke helt overbevist efter flere årtiers “man skal som virksomhed være kundecentreret”? så vil jeg gerne lige tilbyde 3 gode argumenter oveni hatten:
1. Brugeradfærd ændrer sig over tid
Mange tror, at brugertests kun er nødvendige ved store redesigns, og enhver designproces fortjener rigtig nok at blive eksponeret for rigtige brugere, men brugertest er altså lige så vigtig for jeres eksisterende produkter som for nye.
Det, der fungerede for jeres brugere sidste år, fungerer ikke nødvendigvis i dag. Nye trends, ændrede vaner og teknologiske fremskridt betyder, at måden, vi interagerer med websites på, ændre sig hele tiden.
Så selvom I synes at I kender jeres brugere og kunder, og I øvrigt har lavet brugerinddragelse for 2 år siden, så er det altså ikke sikkert, at de samme spilleregler gælder nu.
For mange virksomheder er virkeligheden også, at der baseret på mavefornemmelse (fy) eller på baggrund af data (yes!), bliver foretaget tilpasninger og optimering, om ikke hele tiden, så løbende.
Ved at lave regelmæssige brugertests kan I opdage ændringer i brugernes adfærd i tide og tilpasse jer, før det koster jer kunder.
2. Brugertests skaber fælles forståelse i organisationen
Når beslutninger træffes på mavefornemmelser, kan det føre til interne diskussioner om, hvad der er “rigtigt” eller “forkert”. Måske er det endda altid de samme 2-3 der får lov at trumfe igennem.
Men når I har brugertests som en fast del af jeres proces, handler det ikke længere om hvad I synes der skal prioriteres, men hvad brugerne har brug for!
Det gør det lettere at få alle om med om bord, på de rigtige projekter og få mest muligt ud af de ressourcer, tid og penge, i bruger online.

3. I får mest muligt ud af jeres tid og penge
Når vi brugertester, er en tommelfingerregel, at ca. 5 testpersoner er nok til at afdække langt de fleste usability-udfordringer. Vi kunne sagtens tilføje 5 mere og virkelig forsøge at udvande hver en mindre udfordring, men en langt bedre løsning er at teste af flere “runder”. Det kunne se sådan ud:
Test runde 1: afdækker 75-80% af de eksisterende udfordringer. Herefter foretager I naturligvis en række ændringer, det er godt, men er det de rigtige ændringer? Måske.
Testrunde 2 afdækker, om I har fået løst de identificerede udfordringer, om I har fået skabt nogle nye, og er der oversete udfordringer tilbage efter runde 1, ja, så er de der stadig her.
Runder 3, 4, 5 osv. er ikke forskellig fra runde 2, ud over at vi over tid også tilføjer aspekterne fra punkt 1 i dette indlæg. Herefter tror jeg, du forstår the drill.
Så konklusionen må være
Brugertests bør være en kontinuerlig proces.
En hjemmeside er aldrig „færdig‟, og både I selv og jeres omgivelser bliver ved med at påvirke både den og brugerne.
Hvis I vil sikre, at jeres brugere altid får den bedst mulige oplevelse, skal brugertest være en tilbagevendende opgave – ikke bare en engangsindsats.
Ved at teste løbende kan I holde jer på forkant med ændringer i brugeradfærd, identificere små forbedringsmuligheder og undgå dyre fejl.
Så hvis I allerede har lavet en brugertest – fantastisk! Nu er det tid til at planlægge den næste.